Olika skridskosporter

Skridskor är någonting som är återkommande i flera utav vinterns stora sporter. Kraven på grillorna som man ska ha på fötterna kan skilja sig lite åt mellan de olika sporterna och utifrån detta kan du då anpassa ditt val av skridskor.

Den sport som de flesta kommer att tänka på när man talar om skridskor är ishockey. Klubbsporten spelas på flera håll i världen och är inte direkt beroende utav ett kallare väder, då den oftast utförs inomhus. Under en match möts två lag med fem spelare vardera på isen och ska under en match på 60 minuter (uppdelade på tre perioder om 20 minuter) försöka göra så många mål som möjligt. Sporten är väldigt snabb och det finns mängder utav olika klubbar och ligor som människor gärna följer genom nyhetsrapporteringarna. NHL är den främsta ligan i världen, dit många spelare drömmer om att en dag få komma. Skridskorna som används bland hockeyspelare brukar kallas för hockeyrör och har till exempel inga taggar framtill på skäret. Dessutom är skridskor oftast gjort i ett mjukare material, för att ge optimal rörlighet till fötterna.

Konståkning är en annan stor sport, där det handlar om att till musik utföra olika konster på ett par skridskor utifrån ett program. Exempel på konster som man kan göra är avancerade hopp, piruetter eller att åka på ett ben. varje moment bedöms och utifrån detta får man sedan poäng. Sporten kan antingen utföras i par eller individuellt och den går att tävla på i flera olika nivåer. En konståkningsskridsko känns igen på flera olika sätt och ett utav dem är att man stänger igen dem med snören istället för spännen. Dessutom är skon oftast lite högre, samt gjord av konstläder eller PVC vilket ger ordentligt stöd till vristerna. Även skäret skiljer sig åt och då igenom att vara något längre baktill, samt att det har små taggar framtill som underlättar när man ska göra olika konster.

Utöver dessa två sporter finns det flera andra som man utför på isen. Till exempel kan man spela bandy, som är en nära besläktad sport med hockeyn. Man kan också åka långfärdsskridskor, där man oftast utomhus beger sig längre sträckor i något högre fart. En annan sport där farten är viktig är hastighetsåkning och short track, som bägge två förekommer i de olympiska vinterspelen.